Як успішно вийти на європейський медіаринок

Агенція Perfect PR розпочала плідно співпрацювати з західноєвропейськими медіа, на сторінках яких ефективно забезпечує розміщення новин своїх клієнтів. Розповідаємо про те, як вдало розробити медіапланування, на які ЗМІ варто фокусуватися і як досягти найефективніших результатів.

 

 

Платна чи безкоштовна публікація?

Загалом, є два способи публікації статей – комерційний і некомерційний. Про особливості кожного з них, які варто пам’ятати, – далі.

Найчастіше необхідність вийти на іноземну аудиторію з’являється у компаній, які масштабують свій бізнес, пропонують іноземну франшизу, займаються пошуком інвестора або прагнуть залучати західний трафік на сайт. Тому пріоритетними стануть онлайн-видання, матеріали яких вдасться поширити і в соціальних мережах.

 

Якщо ви маєте бюджет на публікацію статті для своєї компанії-замовника – завдання спрощується. У цьому випадку сформуйте медіалист з пріоритетних ЗМІ, кожному з них надішліть запит про надання медіа-кіта з рекламними можливостями, умовами та вартістю публікації. Зазвичай у медіа-кіті чітко прописується аудиторія медіа з демографічними, гендерними та віковими показниками. Тому ви отримаєте розуміння, наскільки це конкретне медіа для вас важливе.

«Не всі журналісти та редактори європейських медіа говорять англійською мовою, тому будьте готові, що вам може знадобитися допомога перекладача. Окремо проговоріть з медіа всі організаційні моменти, зокрема яким чином можна здійснювати оплату, та підготуйте список необхідних документів. Саме цей етап потребує найбільше часу, а іноді і сил», – розповідає Наталія Улинець, CEO Perfect PR.

95% листів залишаються без відповіді

Якщо ж ви прагнете отримати публікацію у медіа безкоштовно, варто запастися терпінням. Адже за увагу редакторів іноземних ЗМІ конкурують щоденно сотні компаній і проектів, тому на 95% листів медійники не встигають відреагувати. Іноді відповідь від редакції надходить упродовж місяця, і це теж варто враховувати, розробляючи медіапланування.

Як обрати тему статті?

Щоб потрапити на онлайн-сторінки іноземного ЗМІ, варто добре попрацювати над вибором теми. Вона має бути актуальною і важливою для читачів – лише у цьому випадку знайде відгук у редакції.

За допомогою аналітичного ресурсу Google Trends ви зможете відслідкувати популярні за останній час і  релевантні для вас теми, які зможете пов’язати зі статтею або новиною про вашу компанію/проект. Перед написанням листа редакції переконайтеся, що медіа пише про продукти або компанії, аналогічні вашій.

 

Обов’язково підготуйте 3-5 заголовків у стилі видання, у якому ви хочете опублікувати статтю. Щоб заголовки були вдалими, потрібно дослідити рубрикацію медіа і зрозуміти, у якому розділі ви хочете опублікувати статтю.

Під час підготовки статті використайте також і сайт-агрегатор PR Newswire – на ньому зможете ознайомитися з публікаціями, які розсилали ваші конкуренти за останній час. А за допомогою Google News ви зрозумієте, як відреагували на ці публікації медіа.

 

Як коректно скласти лист до редакції? У листі коротко представте себе та компанію, від імені якої пишете, або продукт, про який хочете розповісти. Відразу поясніть, з якою метою пишете, та декількома реченнями опишіть, чим займається компанія, про яку подію або продукт хочете опублікувати статтю.

 

Готовий текст статті розміщуйте в Google Docs і відкрийте доступ для всіх, хто має посилання. Додайте зображення у хорошій якості, які візуально підкріплять статтю.

А наприкінці листа подякуйте за час, запитайте, чи зацікавила журналіста ваша тема та виявіть готовність внести, за потреби, правки. Підкресліть, що стаття не була раніше опублікована в інших медіа, тому ви надаєте редакції ексклюзив.

І, що важливо, не пишіть шаблонно. Для кожного медіа завжди готуйте індивідуальний лист – редакція має розуміти, що ви дійсно зацікавлені в публікації на їхньому ресурсі.

Успіхів!

 

Ми у соц. мережах:

Останні статті

Блог
Дизайн соціальних медіа
20.02.2024
Columns

Дизайн соціальних медіа та його роль у маркетингових кампаніях: вплив на ефективність та конверсію

Репутація
02.01.2024
Columns

Як створити успішну PR-стратегію: інструкція для «чайників»

комунікації
03.12.2023
Columns

Twitter(X): як українські бренди використовують його для креативних комунікацій

Репутація
25.10.2023
Columns

Обмовки за Фройдом та хайп на війні: ТОП-5 найгучніших PR-скандалів в українському бізнесі